מדרסים

אנשים רבים ממהרים לרכוש לעצמם מדרסים לכאבים שונים בגפיים, החל מהעקב ועד לכאבי גב.

איך תדעו אם מדרסים זה הפתרון המתאים לכם ולא תבזבזו שוב כסף על מוצר לא יעיל? מוזמנים לקרוא את כתבה הבאה.

התאמת המדרסים הינה תחום מאוד פרוץ בארץ, הסיבה העיקרית היא שאין גוף מפקח על התחום. לא על היצרנים, לא על תהליך ההכשרה וגם לא על המחירים.

בחו"ל מי שאחראי על התחום הוא הפודיאטור אשר עובר לימודי תואר למקצוע זה. בארץ מקצוע זה אינו נלמד ולכן מומלץ לפנות לבעלי מקצוע מוסמכים מתחום מקביל – פיזיותרפיסט או אורטוטיסט (מומחה להתאמת סדים הנעלה מיוחדת ומדרסים) – אשר עבר הסמכה והכרה של משרד הבריאות. קיימים פודיאטורים בודדים בארץ אשר למדו בחו"ל.

תהליך התאמת מדרס אופטימלי יכלול תשאול ובדיקה פיזיקלית בישיבה, עמידה, הליכה, וריצה במידת הצורך. ניתן להתייחס לשאלונים מתוקפים מחקרית כדוגמתFoot Posture Index  (מדד תנוחת כף הרגל) ועוד.

בנוגע למדידה על מכשירים המזהים לחצים בעמידה- לא ניתן להסתמך על בדיקה זו בלבד וזאת משום שהיא איננה מהימנה מספיק. גורמים שונים יכולים להביא לתוצאות שונות כמו הבדל קל באורך הרגליים, עייפות, כאב שרירי שמקורו מעל גובה הקרסול או סתם נשיאת משקל לא זהה על כף הרגל ועוד.

אחרי שהבנו למי לפנות ומה התהליך האופטימלי להתאמת מדרס, עכשיו צריך לבחור איזה סוג עדיף. השוק מוצף במדרסים מחומרים שונים, איכויות שונות וטווח מחירים מאוד גדול שיכול להגיע לאלפים.

במחקר שבדק השפעת שלושה סוגים שונים של מדרסים (רך, קשיח, מותאם אישית) על כאב שמקורו בדלקת בפאסיה (רקמה חיבורית בכף הרגל) מצא שהיה הבדל משמעותי בין המדרס הקשיח והמותאם אישית לעומת המדרס הרך בהתייחס לתפקוד וכאב. אך נמצא שהשיפור שהושג נשמר כשלושה חודשים בלבד ולא יותר מזה, והשיפור שכן הושג לא ניתן להגדירו כמובהק מבחינה מחקרית.

מחקרים רבים נוספים לא הצליחו להוכיח יעילות מובהקת לסוג מדרס אחד על פני אחרים. גם כשבדקו התאמת מדרס על פי מחיר, לא נמצא הבדל בין הקבוצות השונות כולל קבוצת פלצבו.

כל אלה התבססו על שאלונים שונים לבדיקת שביעות רצון, דירוג כאב תפקוד ועוד.

מכך ניתן להסיק שממש לא חייבים לקנות מדרס יקר "איכותי יותר"! אין כל הצדקה לכך!!! אם יש ספק לנחיצות מדרס בהחלט ניתן להתחיל עם מוצר במחיר נוח לכיס.

במחקר נוסף אחד מיני רבים שבדקו השפעת מדרסים על מפרקי הברך ירך ואגן- לא נמצא הבדל בקינמטיקה  (ניתוח של תנועת גוף) ובקינטיקה (גורמים לתנועת גוף, כמו כוח) בין מדרס לתיקון סופינציה (סיבוב כף הרגל כלפי חוץ), פרונציה (סיבוב כף הרגל כלפי פנים) , ומנח נייטרלי בנעל. נמצא הבדל במנח העקב בנשיאת משקל הראשונית בתחילת הצעד ובנשיאת המשקל ( -Ground reaction forceתגובת הכוחות מהקרקע). ממצא זה העלה השערה כי בעקבות כך השרירים והמערכות האנטומיות הנוספות בגוף מגיבות בהתאם ובכך משפיעות על הברך ומעלה. אך כאמור השערה זו טרם הוכחה.

במידה והתחילו כאבים חדשים ברגל או בגב, תחשבו מה עשיתם שונה בתקופה האחרונה, הרי מבנה כף הרגל לא השתנה בין לילה, ואתם חיים עם הרגליים הללו מיום הלידה. אז לא בטוח שמדרס אשר נמצא כמשפיע רק על כף הרגל אכן יעזור לכאבים הללו. 

במחקר שנעשה על ריצה ומדרסים לתמיכה בצד הפנימי של כף הרגל לעומת ללא מדרס, היה הבדל קטן ולא עקבי בין השניים על מנח מפרק הקרסול ועצם הטיביה (השוק).

לעומת זאת במחקר שבדק השפעת מדרסים על מטופלים עם rheumatoid arthritis (RA) – מחלת מפרקים, נמצא  שיפור משמעותי במדדי הכאב. ובפתולוגיה מסוג  hallux valgus (סטיית העצמות הגורמת לבליטה בצד הבוהן בכף הרגל) נמצא שמדרסים מפחיתים את רמות הכאב והמטופלים היו מאוד שבעי רצון, אך כאמור  המדרסים לא משנים את הזווית שנוצרה בעצמות.

קיימים מחקרים רבים שבדקו את תחום המדרסים באוכלוסיות השונות ובגילאים השונים (גם על חיילים בצבא ארה"ב), רובם הוכיחו כי לא קיים הבדל בין סוגי המדרסים השונים- חומרים ומחירים שונים ולא הצליחו להוכיח את יעלות המדרסים על תפקוד וכאב.

לפיכך לפי הספרות, לא ניתן להמליץ בביטחון מלא על מדרסים לפתולוגיות השונות כפתרון לכאב.

אז מתי כן מומלץ לפנות למדרס כפתרון???

כשמופיע כאב חדש שנמשך פרק זמן אשר מפריע לתפקוד, מומלץ לפנות לפיזיותרפיסט לאבחון וטיפול. אין טעם למהר לפנות לאורתופד מכיוון שהוא יכול לעזור רק במתן תרופות או ניתוח. במידה ואין שיפור עקב הטיפולים יתכן שהפיזיותרפיסט יפנה אתכם בכל זאת לאורתופד לצורך הפניה לאמצעי הדמיה (US/CT/MRI).

רק לאחר ניסיונות כושלים של טיפולים שמרניים יש מקום לנסות התאמת מדרסים מתוך ידיעה והבנה של הגורם לכאבים ובהתאם לכך אילו התאמות נרצה לעשות במדרס. חשוב לזכור שלא בטוח שהמדרס יעלים את הכאבים, ושלא חייבים בהכרח לרכוש מדרס יקר.

מספר מילים נוספות על מיתוסים הקשורים למדרסים.

  • מדרסים לא מחלישים שרירים.
  • מדרסים לא מתקנים אלא תומכים במבנה כף הרגל.
  • מדרסים לא מונעים בעיות ולא פותרים בעיות.
  • לא כל מי שיש לו פלטפוס (קשת גבוהה) או קאבוס (רגל שטוחה) צריך מדרס.
  • מדרס הוא לא בהכרח הפתרון לדורבן (ניתן לקרוא בהרחבה במאמר נפרד).

אני מזכירה- נולדתם עם כף הרגל הזאת ועד לא מזמן לא היו לכם כאבים לכן יש צורך לברר מה השתנה ומה הגורם לכאב החדש שהופיע. (*למעט שינויים המתרחשים בגיל המבוגר)

לשאלות ותיאום פגישה התקשרו…

© 2025 נורית זנגו-בר פיזיותרפיסטית.

בניה - שמרת דיגיטל - מומחה מחשוב ואינטרנט, עיצוב - סטודיו לעיצוב הלית קלכמן