"… ד"ר יש לי כאבים בברך, אפשר הפניה לרנטגן?…" "בתוצאות של ה MRI כתוב שיש לי בלט דיסק, את מטפלת בזה?…"
מי לא מצא את עצמו מבקש אמצעי הדמיה כלשהו כדי לנסות להבין למה כואב לו?
לפני שנצלול פנימה, כמה מילים על כל אמצעי:
רנטגן- X ray- מאפשר הדמיה של רקמות קשות- עצמות, כאשר ניתן להבדיל בין נוזלים ואויר לעצם.
CT – טומוגרפיה ממוחשבת: היא בדיקה אבחנתית שמשלבת קרינת רנטגן עם טכנולוגית מחשבים מתקדמת ליצירת תמונות של הגוף. אומנם מדובר בבדיקה מהירה אך כמות הקרינה הנדרשת רבה. מתאימה במיוחד למצבים של הפרעות שרירים ועצמות, כגון גידולים בעצמות. קביעת מיקום של גידול, זיהום או קריש דם, זיהוי ומעקב אחר מחלות ומצבים כגון סרטן, מחלות לב וריאות, וזיהוי פציעות פנימיות ודימום פנימי.
US – אולטרה סאונד, גלי קול – בדיקה שעושה שימוש בגלי קול הנשלחים לתוך הגוף. גלי הקול מוחזרים למכשיר או נבלעים ברקמות, וכך מיצר המכשיר תמונות. הבדיקה מהירה ויעילה, אך נדרשת מיומנות רבה של הבודק. הבדיקה הנפוצה ביותר לאבחון תהליכים באיברי הבטן, האגן, בעיות ברקמת השד, בבלוטת התריס, בלב וכן בכלי הדם וכמובן העובר ברחם.
MRI – בדיקת תהודה מגנטית: בדיקות אלו עושות שימוש במגנט וגלי רדיו ואינן כרוכות בשימוש בקרינה. המכשיר "מצלם" פרוסות של הגוף ואפילו בתלת מימד. הבדיקה ארוכה יחסית, ובמהלכה שוכב הנבדק בתוך המכשיר הנראה כמעין תעלה ארוכה. משמש בעיקר בכדי ליצור הדמיה של המוח, עמוד השדרה והמפרקים (לדוגמה פריצת דיסק וקרע במניסקוס).
בדיקות אלו נקראות בדיקות עזר, ולא סתם. הן נועדו לעזור לרופא לשלול מצבים רפואיים אשר צריכים התערבות כדוגמת שבר. ממצאים שוליים בבדיקות לרוב אינם מסבירים את הסיבה לכאבים, ומחקרים רבים בנושא מראים כי הם עלולים להזיק בהיבט הפסיכולוגי בנוסף לביקורים תכופים יותר אצל רופאים, כאב כרוני שלא מרפה ובסופו של דבר פגיעה באיכות החיים.
למרות זאת אלפי אנשים פונים לבדיקות באמצעי ההדמיה השונים בחיפוש אחר הסבר לכאב שלהם. אך לצערי מעבר לדף מלא מושגים לא ברורים- לא מקבלים את המידע המלא אודות המשמעות האמיתית על מצבם.
בואו ונסתכל רגע על המספרים בעולם:
אצל כ 87% – נמצא בלט דיסק ואצל 96% מבני ה 80 היו שינויים ניווניים בדיסק- ללא סימפטומים!
אצל כ 96%- נמצאו פתולוגיות שונות בכתף, ללא סימפטומים!
אצל כ 68%- היה קרע בלברום (רקמה המעמיקה את המבנה הקעור של מפרק הירך) הירך, גם כאן, ללא כל סימפטומים!
אצל כ 40-85%- נמצאו ממצאים בברך כדוגמת שינויים ניווניים וקרעים במניסקוס ללא כל סימפטומים (אצל מבוגרים וספורטאים)!
מהמספרים הללו ניתן להבין ש:
- לא תמיד מה שמוצאים לכם בהדמיה קשור בהכרח לכאב שלכם!!!
- גם אם מצאו לכם ממצא חריג והוא הגורם לכאב, זה לא בהכרח מצב לניתוח. הרי יש מאות שמסתובבים עם אותו המצב ללא כאב.
- אם התחלתם תהליך בירור אצל אורתופד ו"לאור הממצאים" הוא ממליץ על ניתוח, עשו לעצמכם ולגוף שלכם טובה ולכו לייעוץ נוסף או פנו לפיזיותרפיסט שיש לו ניסיון עם פציעה שכזאת כדי לשמוע ממנו מה הסיכויים להצלחת טיפול שמרני.
- לא תמיד צריך לחכות לתוצאות ופיענוח או לגשת לאורטופד כדי לטפל. אנו, הפיזיותרפיסטים, מטפלים באדם הנמצא מולנו ולא בטקסט הכתוב. כאמור, רק לאחר בדיקה ותשאול ועל סמך הללו – אנו מתאימים את הטיפול.